ЕСДЕМ виробництво меду
Україна в 2019 році виробила 70 тис. Тонн меду, що дозволило їй увійти до п'ятірки найбільших виробників і експортерів цієї продукції в світі.
Мед єдиний продукт у якого не закінчується термін придатності. Мед не псується та не пліснявіє при правильних умовах зберігання, а також залишаються не змінними високі живильні і смакові якості. Історія знає випадки зберігання меду протягом десятиліть, та навіть століть. Це дає підставу стверджувати, що всі натуральні види меду мають антимікробну дію.
Мед складається з таких компонентів: перший — фруктоза (до 53,9%) і глюкоза (до 44,4%); другий — органічні кислоти; третій — хімічні елементи, кількість яких майже така ж, як і в крові людини; четвертий — білки (ензими), які прискорюють проходження хімічних процесів в живих організмах; п'ятий — інвертаза, діастаза, каталаза та інші складові; шостий — вітаміни групи В, С; сьомий компонент меду — вода. Нормальна її кількість в меді становить від 15% до 20%.
Згідно з даними Національного інституту здоров'я США, мед може бути ефективний при лікуванні опіків, ран, кашлю, діабету. Мед має підтверджені антибактеріальні та противірусні властивості, інтерес до яких останнім часом зростає.